20. maj je Svetovni dan čebel

Svetovni dan čebel se praznuje 20. maja vsako leto. Ta dan je bil razglašen z resolucijo Generalne skupščine Združenih narodov decembra 2017 na pobudo Slovenije. Namen Svetovnega dneva čebel je povečati ozaveščenost o pomenu čebel in drugih opraševalcev, opozoriti na njihove grožnje ter poudariti njihov prispevek k trajnostnemu razvoju, varnosti hrane in biotski raznovrstnosti.

Datum 20. maja je bil izbran v čast Antonu Janši, pionirju sodobnega čebelarstva, ki se je rodil na ta dan leta 1734. Anton Janša je bil slovenski čebelar in slovi kot eden od pionirjev modernega čebelarstva, saj je prispeval k razvoju metod čebelarstva in izobraževanju o čebelah.

Glavni cilji Svetovnega dneva čebel so:

  1. Ozaveščanje javnosti: Povečati zavedanje o ključni vlogi čebel in drugih opraševalcev v ekosistemih in prehranski varnosti.
  2. Podpora čebelarstvu: Spodbujati ukrepe, ki ščitijo čebele in njihove habitate, ter podpirati trajnostno čebelarstvo.
  3. Izobraževanje in raziskave: Podpirati raziskave in izobraževalne programe, ki prispevajo k boljšemu razumevanju čebel in njihovih potreb.
  4. Ukrepanje proti grožnjam: Opozoriti na grožnje, s katerimi se soočajo čebele, kot so pesticidi, podnebne spremembe, bolezni in izguba habitata.

Čebele so bistvenega pomena za opraševanje mnogih rastlin, vključno s tistimi, ki jih uporabljamo za hrano. Več kot 75 % svetovnih kmetijskih pridelkov je deloma odvisnih od opraševanja. Zmanjšanje števila čebel lahko povzroči velike posledice za globalno prehransko varnost in ekosisteme.

Slovenija, kot pobudnica Svetovnega dneva čebel, se ponaša z dolgo tradicijo čebelarstva in je znana po svojih prizadevanjih za zaščito čebel in spodbujanje čebelarstva na svetovni ravni.

“Čebelarjenje je način življenja, a tudi simbol slovenstva” (Vir: MMC RTV)