5. ETAPA: JESENICE-MOJSTRANA

Človek se niti ne predstavlja, kako so Jesenice razpotegnjene v ozki dolini med Mežaklo in Karavankami. To spozna, ne ko se vozi z avtom skozi Jesenice, ampak ko gre peš. Svojo 5. etapo po Iskrivi pešpoti: Jesenice-Mojstrana smo pričeli na Železniški postaji Jesenice.

Iz Železniške postaje Jesenice smo potrebovali okoli 15 minut, da smo dospeli do Spominskega parka na Plavžu (nekoč je bilo to pokopališče). Ta park je vredno obiskati, kajti v njem se nahajajo različne drevesne vrste iz raznih delov sveta, okrasne cvetlice,  spominska kapelica, nagrobniki padlih vojakov v 1. svetovni vojni, doprsni kipi jeseniških partizanov in revolucionarjev …

Spominski park na Jesenicah
Spominski park na Jesenicah

Iz spominskega parka na Plavžu smo krenili proti kolesarski poti: Jesenice-Rateče. Do tja smo potrebovali slabih 45 minut. Začetek poti je zahodno od Jesenic pod bregovi Mežakle. Table so obveščale, da je bila zgrajena s pomočjo Evropskih sredstev. Bila je ožja od lokalne ceste in po sredini je imela belo, prekinjeno črto, ki je ločevala kolesarje, ki so prihajali iz nasprotne smeri.

Začetek kolesarske poti: Jesenice-Rateče
Začetek kolesarske poti: Jesenice-Rateče

Pot je bila opremljena tudi z znaki. Koristni so nam bili znaki, ki so prikazovali strmino vzpona. Človek dobi občutek, koliko je strm npr. 17 % klanec, namreč pogosto se te strmine omenjajo v prenosih kolesarskih dirk.

17 % klanec proti Mojstrani
17 % klanec proti Mojstrani

Na poti ne moremo spregledati Mejnega prehoda Karavanke na Hrušici. Nase opozarjajo sinje modre stavbe, s stolpiči, stebri … in velikimi površinami.

Mejni prehod Karavanke na Hrušici
Mejni prehod Karavanke na Hrušici

Kolesarska pot je bila do Mojstrane razgibana z nekaj krajšimi, dokaj strmimi vzponi in spusti. Vse to se je dogajalo v spodnjih delih strmih pobočij Mežakle, katere greben se dviguje nad 1000 m.

Pobočja Mežakle ob kolesarski stezi proti Mojstrani
Pobočja Mežakle ob kolesarski stezi proti Mojstrani

Ko pridemo do Mojstrane, najprej ozremo na svoj levi strani smučišče Mojstrana, nekoliko naprej pa še umetno drsališče, narejeno v stilu lesenih band ipd. Nadaljujemo pot naprej v središče vasi, kjer prečimo potok Bistrico s pomočjo betonskega mostu.

V središču Mojstrane
V središču Mojstrane

Smerne table Slovenski planinski muzej (klik za letak) v Mojstrani nas usmerijo proti Vratom oziroma zahodu. Po 15 minutah hoje prispemo do naslova Triglavska cesta 49. Hodili smo mimo hiš, gostinskih lokalov v Mojstrani, dokler nismo prišli do posebne trapezaste stavbe, ki je bila v obliki lesenega paviljona.

Slovenski planinski muzej v Mojstrani
Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Zadnja etapa Iskrive pešpoti: Jesenice-Mojstrana poteka po Zgornjesavski dolini. Najprej hodimo po urbanem okolju, ki ga predstavlja mesto Jesenice. Največ pa hodimo v bližini Save Dolinke pod pobočji Mežakle, kjer je narejena kolesarska steza: Jesenice-Podkoren. Do Mojstrane je kolesarska steza dosti manj prometna kot na relaciji: Mojstrana-Kranjska Gora.

Gremo mimo naslednjih točk, ki so povezane z osebami v Iskrivih kartah: Jakoba Aljaža, Planinski muzej Slovenije v Mojstrani, križev kralj (Peter Mikša o Jakobu Aljažu: začnite 10:39, kjer se pojavi zvok); Pavle Jesih, Planinski muzej Slovenije v Mojstrani, križeva dama; Angela Piskernik, Planinski muzej Slovenije v Mojstrani, pikova dama.

Osebe iz iskrivih kart (Jakob Aljaž, Pavla Jesih, Angela PIskernik) )
Osebe iz iskrivih kart (Jakob Aljaž, Pavla Jesih, Angela PIskernik)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja