Pot kulturne dediščine – Ivanina pot

Pot kulturne dediščine Podbrezje, poimenovana po največji slovenski slikarki Ivani Kobilica IVANINA POT, je pot ponosa Podbrežanov na svojo zgodovino, kulturno dediščino, na znamenite Podbrežane in na svojo vas. Vasi in zaselki, ki sestavljajo Podbrezje, so tudi zaradi svoje lege, pestrosti naravnih danosti in prijaznih ljudi privlačevala “znamenite Podbrežane”, da so našli svoj ustvarjalni dom. Pot, ki jo prehodimo, nam odkrije delček zgodovine Podbrezij in njenih ljudi. Spoznamo, kako enkratna vas so Podbrezje in da smo lahko upravičeno ponosni nanjo. Pot nas vodi od Kulturnega doma mimo farne cerkve sv. Jakoba, Spominskega parka znamenitih Podbrežanov do Tabora (Slika 1). Tam najdemo celotno zbirko sakralne arhitekture. Tu si vzamemo čas, da razmislimo o Podbrezjah in njenih ljudeh. Naužijemo se razgleda s Tabora, ki nikogar ne razočara. Pokaže nam, da so Podbrezje res sadjarska vas. Značilni so veliki jabolčni nasadei, opazimo tradicijo Franca Pirca.

Kulturno društvo TABOR se trudi s svojo dejavnostjo ohraniti kulturno dediščino vasi, odkriti in približati ljudem znametnite žene in može, ki so zaznamovali vas ali je ona zaznamovala njih. Pozabljene zgodbe, ledinska in hišna imena, tradicionalne obrti in načini kmetovanja, vaška arhitektura, stare lipe, …. Vse to in še več je naša zgodovina in dediščina, so naše korenine. Ohranimo jih! Več …

Informativna tabla o Ivani Kobilici v Podbrezjah
Slika 1: Informativna tabla o Ivani Kobilici v Podbrezjah; fotografija lastna

Vir: Kulturno društvo TABOR Podbrezje. 2022. Pot kulturne dediščine – Ivanina pot. [Online]. Facebook. Razpoložljivost: https://www.facebook.com/photo?fbid=603606468232539&set=pcb.603610361565483 (28. 12, 2022)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja