Sistemi licitacij pri bridžu

Majeure 5eme – 2

Majeure 5eme – 2 je sistem licitiranja pri igri bridža, ki se nanaša na ponudbo dviga na drugi nivo v eni od štirih barv (srce, karo, pik ali križ). Ta ponudba obljublja najmanj pet kart v izbrani barvi in najmanj 11 točk.

Majeure 5eme – 2 se uporablja kot odgovor na odpiralno ponudbo partnerja in služi kot signalizacija, da ima igralec močno roko z dolgo karto v eni od štirih barv. Partner, ki prejme to ponudbo, lahko nadaljuje z licitiranjem ali pa preprosto prenese igro v drugo barvo, če mu ne ustreza izbrana barva.

Majeure 5eme – 2 je preprost in enostaven sistem licitiranja, ki se pogosto uporablja pri rekreativnih igralcih in tudi na tekmovanjih. Vendar pa se lahko v nekaterih državah in regijah uporabljajo drugi sistemi draženja, zato je vedno priporočljivo preveriti in pojasniti dražbe s partnerjem pred začetkom igre.

Majeure 5eme – 2 fort

Majeure 5eme – 2 fort je sistem licitiranj pri igri bridža, ki je podoben sistemu Majeure 5eme – 2, vendar dodaja možnost, da igralec z močnejšo roko ponudi dvig na tretji nivoj v izbrani barvi.

V sistemu Majeure 5eme – 2 fort igralec, ki ponudi dvig na drugi nivoj v izbrani barvi, obljublja najmanj pet kart v tej barvi in najmanj 11 točk. Če pa igralec želi pokazati še večjo moč, lahko ponudi dvig na tretji nivoj, kar obljublja najmanj šest kart v izbrani barvi in najmanj 12 točk.
Majeure 5eme – 2 fort se uporablja kot odgovor na odpiralno ponudbo partnerja in služi kot signalizacija, da ima igralec močno roko z dolgo karto v eni od štirih barv. Partner, ki prejme to ponudbo, lahko nadaljuje z draženjem ali pa preprosto prenese igro v drugo barvo, če mu ne ustreza izbrana barva. Majeure 5eme – 2 fort je sistem, ki se uporablja predvsem pri tekmovalnih igralcih in je pogost v nekaterih evropskih državah, kot je na primer Francija.

Vendar pa se lahko v nekaterih državah in regijah uporabljajo drugi sistemi licitiranja, zato je vedno priporočljivo preveriti in pojasniti licitiranja s partnerjem pred začetkom igre.

Majeure 5eme – 2 je preprost in enostaven sistem licitiranja, ki se pogosto uporablja pri rekreativnih igralcih in tudi na tekmovanjih. Vendar pa se lahko v nekaterih državah in regijah uporabljajo drugi sistemi licitiranja, zato je vedno priporočljivo preveriti in pojasniti licitiranje s partnerjem pred začetkom igre.

ACOL bridge

Acol Bridge je poseben sistem licitiranja pri igri bridža, ki se je razvil v Veliki Britaniji in se pogosto uporablja v Evropi in drugih delih sveta.

Sistem Acol temelji na uporabi štirinivojskega sistema licitiranja, ki omogoča igralcem izmenjavo informacij o svojih kartah na sistematičen način. V Acol Bridge se uporabljajo konvencije, kot so Stayman, Blackwood in Gerber, ki igralcem omogočajo izmenjavo informacij o barvah in moči rok ter olajšajo iskanje ustreznega končnega kontrakta.

Acol Bridge je priljubljen sistem licitiranja pri rekreativnih igralcih in se uporablja tudi na tekmovanjih po vsem svetu. Vendar pa se v nekaterih državah in regijah uporabljajo drugi sistemi licitiranja, zato je vedno priporočljivo preveriti in pojasniti dražbe s partnerjem pred začetkom igre.

Polonais bridge

Polonais Bridge je poseben sistem licitiranja pri igri bridža, ki se je razvil v Poljski v 70. letih prejšnjega stoletja.

Ta sistem temelji na uporabi posebnih konvencij, ki igralcem omogočajo izmenjavo informacij o njihovih rokah na bolj zapleten način kot pri tradicionalnih sistemih draženja. Na primer, Polonais Bridge uporablja konvencije, kot so “Fantunes”, “Ekran”, “Namyats” in “Cezar”, ki omogočajo igralcem izmenjavo informacij o svojih kartah na bolj zapleten način.

Polonais Bridge je bil nekoč zelo priljubljen sistem licitiranja, vendar se danes v večini držav ne uporablja več.

SAYC Bridge (Standard American Yellow Card) je sistem licitiranja pri igri bridža, ki se je razvil v Združenih državah Amerike in se danes pogosto uporablja po vsem svetu.

Sistem SAYC

Sistem SAYC temelji na standardnem naboru dražbenih konvencij in pravilih, ki jih igralci uporabljajo za izmenjavo informacij o svojih rokah. V SAYC Bridge se uporabljajo konvencije, kot so Stayman, Blackwood, Jacoby Transfer in Negative Double, ki olajšajo iskanje ustreznega končnega kontrakta.

SAYC Bridge je sistem, ki je zasnovan za enostavno uporabo in se uporablja pri rekreativnih igralcih in tudi na tekmovanjih. Vendar pa se v nekaterih državah in regijah uporabljajo drugi sistemi licitiranja, zato je vedno priporočljivo preveriti in pojasniti licitiranje s partnerjem pred začetkom igre.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja