Zakaj uporabljati nordijsko hojo, če hodimo po daljinskih pešpoteh npr. po Iskrivi pešpoti: Brnik-Mojstrana?

Nordijska hoja je telesna dejavnost, ki združuje hojo in uporabo posebnih palic. Ta oblika hoje prinaša številne koristi in je lahko še posebej koristna pri dolgih pohodih, kot je Iskriva pešpot od Brnika do Mojstrane. Tu je nekaj razlogov, zakaj uporabljati nordijsko hojo pri doljinskih pešpoteh:

Slika 1: Različni koraki nordijske hoje od zgoraj navzdol: Štirikorak s soročnim odrivom, trikorak s soročnim odrivom, dvokorak s soročnim odrivom, dvotaktni diagonalni korak

Aktivacija celotnega telesa: Nordijska hoja vključuje gibanje celega telesa, saj med hojo uporabljamo tudi roke in mišice trupa. S tem se aktivira več mišičnih skupin, kar pripomore k celostnemu telesnemu treningu.

Povečana poraba kalorij: Zaradi vključitve rok in mišic trupa pri nordijski hoji se porabi več energije kot pri običajni hoji. To pomeni, da se lahko pri enaki razdalji porabi več kalorij, kar je koristno za vzdrževanje zdrave telesne teže.

Manjši pritisk na sklepe: Uporaba palic pri nordijski hoji pomaga razbremeniti pritisk na kolena, gležnje in kolke. To je lahko še posebej koristno pri dolgih pohodih, kjer se lahko sklepi obremenjujejo dalj časa. Nordijska hoja ponuja manjši vpliv na sklepe in zmanjšuje tveganje za poškodbe.

Izboljšana vzdržljivost: Zaradi intenzivnosti nordijske hoje, ki vključuje aktivacijo celotnega telesa, se izboljša telesna vzdržljivost. To pomeni, da boste lažje premagovali dolge razdalje, kot je Iskriva pešpot, in zmanjšali občutek utrujenosti.

Boljša stabilnost in ravnotežje: Uporaba palic pri nordijski hoji prispeva k izboljšanju ravnotežja in stabilnosti. To je še posebej koristno na neravnem terenu ali pri hoji po zahtevnejših poteh, kot je Iskriva pešpot, kjer je potrebna dodatna stabilnost.

Dodatna podpora pri vzpenjanju in spuščanju: Palice nordijske hoje nudijo dodatno oporo pri vzpenjanju in spuščanju, saj omogočajo uporabo rok za premagovanje terena. To zmanjšuje obremenitev nog in olajša premagovanje zahtevnih delov poti.

Izboljšano dihanje: Zaradi intenzivnosti gibanja in povečanega srčnega utripa se poveča tudi hitrost dihanja, kar izboljša pljučno zmogljivost in kisikacijo telesa. To vodi do večje energije, vzdržljivosti in splošnega dobrega počutja med pohodom. Pravilno dihanje med hojo zagotavlja telesu dovolj kisika, kar prispeva k izboljšanju telesne kondicije. Nordijska hoja v naravi omogoča svež zrak, kar dodatno izboljša kakovost dihanja med hojo.

Povečana moč in mišična masa: Zaradi uporabe palic in aktivacije več mišičnih skupin pri nordijski hoji se lahko poveča moč mišic, zlasti v rokah, ramenih, prsih in mišicah trupa. Prav tako lahko vpliva na razvoj mišične mase v teh predelih.

Boljša srčno-žilna kondicija: Nordijska hoja je aerobna aktivnost, ki poveča srčni utrip in izboljša pretok krvi po telesu. Redna vadba nordijske hoje lahko krepi srčno-žilni sistem, izboljšuje krvni obtok in znižuje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Mentalne koristi: Hoja v naravi in fizična aktivnost, kot je nordijska hoja, lahko ima tudi pozitiven vpliv na naše mentalno zdravje. Sprehod v naravi pomaga zmanjšati stres, izboljšati razpoloženje, povečati koncentracijo in zmanjšati anksioznost.

Družabni vidik: Nordijska hoja je aktivnost, ki jo lahko izvajamo skupaj s prijatelji, družino ali v skupini. Skupno hojo lahko izkoristimo za druženje, izmenjavo pogovora in povezovanje z drugimi.

Pri daljinskih pešpoteh, kot je Iskriva pešpot, lahko nordijska hoja predstavlja odlično možnost za izboljšanje telesne pripravljenosti, uživanje v naravi in premagovanje daljših razdalj z večjo udobnostjo in manjšo obremenitvijo telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja