Zakaj se pri Contract bridge računa iz IMP točk VP

V contract bridgeu se pri izračunu točkovanja uporablja več različnih metod, odvisno od turnirja in tekmovalnega sistema. Ena od pogosto uporabljenih metod je točkovanje z IMP točkami (International Match Points), ki se uporablja za primerjavo dosežkov dveh ekip v ekipnih tekmovanjih.

IMP točke se uporabljajo za ocenjevanje razlike v rezultatu med dvema ekipama v posamezni igri. Razlika v točkah med ekipama se pretvori v IMP točke s pomočjo IMP mize, ki je predhodno določena. IMP miza določa, koliko IMP točk se dodeli za različne razlike v rezultatu. Na primer, za razliko med 0 in 10 točkami se lahko dodeli 0 IMP točk, za razliko med 20 in 40 točkami pa se dodeli 1 IMP točka itd.

Ko so dodeljene IMP točke za posamezno igro, se v ekipnem tekmovanju seštejejo točke iz vseh iger, da se dobi skupni rezultat med dvema ekipama. Ta skupni rezultat se nato pretvori v Victory Points (VP), ki predstavljajo rezultat tekme. Običajno se uporablja neka oblika linearnega pretvorbenega sistema, kjer se določi, koliko VP točk prejme ekipa glede na skupni rezultat. Na primer, ekipa, ki doseže 60% vseh IMP točk, lahko prejme 12 VP točk, medtem ko druga ekipa prejme 8 VP točk.

Ta način točkovanja omogoča, da se v ekipnih tekmovanjih oceni uspešnost ekip glede na razliko v rezultatih med posameznimi igrami, ne le glede na absolutno število doseženih točk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja