Limitirane napovedi in forsing pri Kontrakt bridžu

Kaj je forsing?

V kontekstu kontrakta v kartah, forsing pomeni, da je določen odgovor ali poteza igralca tako močna ali obvezujoča, da mora naslednji igralec narediti določeno dejanje, čeprav morda ne bi želel.

V igri bridž igralci ponujajo različne kontraktno velikosti (kot na primer 1 pik ali 2 srca) in partnerji se dogovorijo, da bodo izbrali najboljši kontrakt na podlagi svojih rok. Vendar pa obstajajo situacije, ko želi igralec močno poudariti določeno barvo ali vrednost svoje roke, da bi partnerju omogočil, da se odloči za kontrakt, ki vključuje to barvo ali stopnjo.

Ko igralec naredi forsing potezo, to pomeni, da je ta poteza tako močna, da partner ne sme pasirati (prekiniti licitacije) in mora nadaljevati z licitiranjem, dokler ne najde ustrezne rešitve ali konča z želenim kontraktom. To omogoča, da se informacija o moči in porazdelitvi rok med partnerjema bolje prenese in pravilno izbere najboljši kontrakt za njuno ekipo. Forsing poteze so pogosto pomembne pri iskanju optimalnega kontrakta in doseganju najboljših rezultatov v igri bridž.

Kdo lahko izvaja forsing, odpiralec ali odzivalec?

V igri bridž sta odpiralec in odzivalec oba igralca, ki sodelujeta v licitaciji. Licitacija je postopek, v katerem igralci ponujajo in se dogovarjajo o končnem kontraktu za igro.

Odpiralec: To je prvi igralec, ki začne licitacijo. Odpiralec ponudi določen kontrakt (na primer 1 pik, 2 srca, itd.) glede na moč svoje roke in porazdelitev barv. Odpiralec lahko uporabi “forsing” potezo, da partnerju sporoči, da ima močno roko v določeni barvi ali da ima dovolj moči za nadaljnje licitiranje, čeprav morda ne izraža natančnega kontrakta.

Odzivalec: Odzivalec je drugi igralec v licitaciji, ki odgovarja na ponudbo odpiralca. Odzivalec lahko tudi izvaja forsing poteze, če želi partnerju sporočiti, da ima močno roko v določeni barvi ali da želi nadaljevati z licitacijo. Na ta način lahko partnerja izmenjujeta informacije o svojih rokah in iščeta najboljši kontrakt za igro.

V obeh primerih (tako za odpiralca kot odzivalca) se “forcing” poteza uporablja za poudarjanje pomembnih lastnosti rok in zagotavljanje nadaljnje licitacije, da bi našli najboljši končni kontrakt za ekipo.

Oglejmo si zdaj primere forsinga s strani odpiralca v kontekstu sistema 2/1[1]:

Primer forsinga s strani odpiralca:

Odpiralec: 1 srce

Odzivalec: pas

Odpiralec: 2 srca (forsing)

Tukaj odpiralec z odprtjem 1 srce pokaže svojo petkartno srce in odzivalec prej pasira. Odpiralec nato ponudi 2 srca, kar je “forsing” ponudba. To pomeni, da odzivalec ne more prekiniti licitacije, ampak mora nadaljevati z licitiranjem, da bi odpiralec dobil dodatne informacije. Odpiralec ima močno roko v srcih in želi najti optimalen kontrakt, zato z uporabo forsinga poudari to barvo.

Primer forsinga s strani odpiralca:

Odpiralec: 1 pik

Odzivalec: 1 srce

Odpiralec: 2 pik (forsing)

V tem primeru je odpiralec odprl z 1 pik, odzivalec je nato ponudil 1 srce, da je poudaril svojo štirikarto srce. Odpiralec se odloči ponoviti 2 pik, kar je “forsing” ponudba. S tem odpiralec sporoča, da ima močno roko v pikih in želi nadaljevati z licitacijo, da bi našel najboljši kontrakt glede na barvno distribucijo in moči v pikih.

Kaj so limitirane napovedi?

V kontekstu licitacije v igri bridža, limitirane napovedi označujejo ponudbe, ki kažejo na omejeno moč roke. Igralci uporabljajo te ponudbe, da partnerju sporočijo, da imajo omejeno število točk in da ne želijo nadaljevati z licitacijo, če partner ne pokaže dovolj moči za nadaljnje bidanje.

Limitirane napovedi so pogosto uporabljene po odprtju, ko odpiralec pokaže svojo moč in barvno razporeditev. Odzivalec lahko nato naredi limitirano ponudbo, če ima roko s povprečno močjo, ki ne upravičuje nadaljnje licitacije na višji ravni. Takšne ponudbe so način komunikacije med partnerjema, da si izmenjata informacije o moči in se ustrezno odločita za končni kontrakt.

Na primer:

Odpiralec: 1 srce (pokaže 12 točk in petkartno srce)

Odzivalec: 1NT (limitirana ponudba, pokaže 6-11 točk in brez trikartne podpore).

V tem primeru je odzivalec ponudil 1NT, kar pomeni, da ima omejeno moč roke (6-11 točk) in nima trikartne podpore, brez barve, ki bi jo lahko licitiral na nivoju 1. To sporočilo odzivalca pomaga odpiralcu bolje oceniti skupno moč rok in izbrati najboljši končni kontrakt, glede na njun skupni potencial. Limitirane napovedi so torej pomembne pri učinkoviti komunikaciji med partnerjema v igri bridža.


[1] V naravnem sistemu 2/1 imata odpiralec in odzivalec na voljo različne možnosti za komunikacijo o svojih rokah, moči in barvnih razporeditvah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja